Koostisained

Meie granoladest võib leida järgmisi koostisaneid:

Täistera kaerahelbed on meie granoola esimene ja kõige olulisem koostisosa. On mitmeid põhjuseid, miks võib kaera kutsuda supertoiduks. Kaer sisaldab nii valke kui kiudaineid ja eriti just inimesele väga kasulikke ja vajalikke kiudaineid. Kaeras sisalduvad kiudained koosnevad kergemini ja raskemini lahustuvatest kiudainetest, mis tähendab, et nende seedimine võtab veidi pikemalt aega. Selline aeglaselt vabanev energia aitab kaasa pikemale täiskõhu tundele. Samuti aiab see vältida veresuhkru kõikumisi veres. Ühed olulised kiudained, mis sisalduvad kaeras, nimetatakse beeta glükaanideks, mis aitavad alandada halva kolesterooli (LDL) taset. Kaer sisaldab ka magneesiumit, potassiumit, tsinki, vaske, mangaani, seleeni, tüamiini ja pantoteenhapet. Lisaks sisaldub kaeras selliseid fütotoitaineir nagu polüfenoolid, fütoestrogeenid, ligniinig ja E vitamiin. Kaer on tõeline hea energia ja toitainete allikas!

Pähklid ja seemned omavad samuti olulist rolli granoolas. Kuigi pähklid sisaldavad rasva, leidub nendes peamiselt mono-küllastumata ja polü-küllastumata rasvu, mis aitavad vähendada südame veresoonkonna haiguseid.

Mandlid sisaldavad kiudaineid, valke, mida on vaja rakutöös ja rakuvahetuses ning kaltsiumit luude tugevdamiseks. Mandlid sisaldavad ka E-vitamiini naha tervishoiuks, magneesiumit, potassiumit ja tsinki. Tsink aitab tugevdada immuunsüsteemi, magneesium aitab tõsta energiat ja potassium aitab taastada vererõhu.

Kreeka pähklid sisaldavad valke, vitamiini B6 ja E, vaske, magneesiumit, potassiumit, tsinki ja omega-3 rasvhappeid, mis on olulised südametööle ja naha tervisele.

India pähklid on rikkalikud B vitamiini allikad, sisaldavad ka rauda, magneesiumit, mangaani, potassumit, seleeni ja tsinki. Seleenium on suurepärane kortsude ennetamiseks ning juuste elujõu ja sära toetamiseks.

Sarapuupähklid sisaldavad enamasti monoküllastumata rasve, valge ja kiudaineid. Need pähklid on head vase, E-vitamiini, B1 ja B2 vitamiinide, kaltsiumi, tsingi ja raua allikad.

Pekaanipähklid pärinevad Ameerika mandrilt Carya Illinoensis puu liigist. Pekaanipähklid on head seleeni, E-vitamiini, niatsiini, B1 vitamiini, tsingi allikad ning sisaldavad ka valke ja peamiselt mono-küllastumata rasvasid. Steroolid ja antioksüdandid pekaani pähklis aitavad alandada kõrget kolesterooli taset.

Kõrvitsaseemned on head omega-3 ja omega-6 allikad, mis toetavad lisaks südametööle ka naha ja juuste heaolu. Need rasvhapped on olulised ka ajutöös ja omega-3 vähendab põletikulisust organismis. Kõrvitsaseemned sisalduvad samuti kaltsiumit, magneesiumit, mis toetab luustikku, lihaskude ja närve.

Päevalille seemned sisaldavad rohkelt E-vitamiini, omega-6 ja mono-küllastumata rasvu. Need seemned on head magneesiumi ja kaltsiumi allikad ning sisaldavad samuti ka tsinki ja seleeni.

Linaseemned on parimad taimsed omega-3 allikad ning sisaldavad ka omega-6 rasvhappeid, mis on head nahale, juustele, mõistusele, südamele ja immuunsüsteemile. Linaseemned annavad lisaks magneesiumi ja kaltsiumi, mis on head luudeehituses ning lignaane, millel on head kantserogeensete vastaste toimete omadused.

Kookos on hea kiudainete ja vase allikas ning looduslik magustaja.

Melass sisaldab kristalliseerunud suhkru elemente suhkru ja roosuhkru kõrvetamisest. See on töödeldud molassist, aga on sellest magusam. Melass sisaldab kaltsiumit ja rauda, on rikkalik maitselt ja lisab tootele tumedamat tooni.

Rapsiõli pärineb Euroopast ja selle tooraine ei ole töödeldud geneetiliselt (ei ole GMO). Rapsiõli on külluslik mono-küllastumata rasvast ja on peale linaseemneõli teine taimne kõige omega-3 rikkam allikas.

Fruktoosi on kasutatud magustajana. Fruktoosil on väga madal GI (20), kuid veelgi olulisem on see, et ta on suhkrust magusam, nii et Lizi’s granoolades on seda kasutatud mõõdetult vähestes kogustes. Fruktoosi kasutamine koostoimes teiste koostisainetega aiab hoida GK tõeliselt madalal, tavaliselt 5-6g 50g kohta, mis annab hea alguse päevale ja hoiab veresuhkru stabiilsena kogu hommiku.

Agaavi siirup on naturaalne fruktoosi allikas. Sellel on kõige madalam GI naturaalsetest siirupitest. Tehtud on ta agave tequilana’st – sinisest agaavi taimest, ja nagu selle nimi viitab (tequila), on tehtud selle taime mahla fermentidest.

Kontsentreeritud õunamahla on kasutatud maitseks, mis annab magusa ja hapra maitse granoolale. Õunad on kõrge fruktoosi sisaldusega, mis annab õunamahlale madala glükeemilise mõju.

Tume shokolaad (70%). See maitseb hästi ja sisaldab olulisi polüfenoole. Polüfenoolid käituvad nagu antioksüdandid ning sisaldavad ka flavonoide. Viimase aja uuringud kinnitavad, et flavonoidid aitavad kaasa südametööle, heale vereringele ja vererõhu stabiliseerimisele. Paar sõna shokolaadist ja selle rasvadest. Kuigi mustas shokolaadis on umbes 30% rasva, on kakaooa rasv 35% ulatuses steariidhape ning 35% oleiinhape, mis on mono-küllastumata rasv ning aitab vähesel määral vähendada kolesteroolitaset. Mõistlikes kogustes on tume shokolaad kasulik ja me soovitame seda süüa iga päev!

Ingver on väga heade põletikuvastaste omadustega, on väga kasulik ning aitab osteo-artriitise puhul. Samuti aitab ingver reguleerida veresuhkrut ning on hea antioksüdant, aidates kiirendada vererinet, samuti aitab iivelduse korral.

Oligo-fruktoos  kõlab nagu see oleks tehniliselt sünteesitud, kuid on tegelikult lahustuv kiudaine, mida leidub erinevates taimedes nagu sparglis, porrulaugus, sibuasl, küüslaugus, piimjuures ja artishokis.

Sigurijuur on väga hea oligofruktoosi allikas ja selle ekstraheerimisel saadakse veidi magus kiudaineterikas aine, mis seob teised koostisosad hästi kokku. Samuti on sigurijuur heade probiootiliste omadustega. Probiootikumid aitavad kaasa kasulike seedebakterite tööle. See omakorda aitab kogu toidust kättesaadavate kasulike ainete osakaalu tõsta.

Vanilje on saadud troopilise taime Aracus aromaticusest. See avastati Mehhikos juba 1571, kuid kasvab tänapäeval ka Tahitis ja Madagaskaril. Vanilje ekstrakt annab kogu retseptile ümarama ja sujuvama maitse.

NB! Looduslikud maitseained, mida on kasutatud Lizise granoolades on ainult looduslikud ja ükski koostisosa ei ole sünteesitud tehniliselt.

Laimimahl on pärit Sitsiilia laimikasvatustest. Sealt pärinevad ühed parimad laimid maailmas.